Farm’s Wall House: A tale of two homes

Cross-disciplinary design practice Farm designs two houses that are similar, yet independent

10 Jun 2015

In this Singapore project, two blocks sitting on a sprawling piece of land come together to form a coherent whole. Suitably for such a cohesive project, the blocks themselves belong to a retired couple, and one of their children

ed_Mayfield-020

This separation of the house into two blocks was both a response to the sheer scale of the land and a requirement given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block that houses the main living area and master bedroom, and a single-storey block containing the entertainment areas.

ed_Mayfield-014 ed_Mayfield-010

Farm linked the two areas together with a large central courtyard at the entrance, expressed through an austere geometry of granite floor and wall. An organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees complete the resplendent landscape. Recalling a sparse and artful Chinese landscape painting, this entrance sets the tone for the rest of the spaces.

ed_Mayfield-006

Both the house and landscape are designed to be experienced in multiple, correlated layers. Taking inspiration from the philosophy of classical Chinese gardens where views are borrowed through cutouts and vistas, sight lines and spaces overlap and entice.

Farm
farm.sg